Ruokaa tähteistä

Parin vuoden takaisen selvityksen mukaan suomalainen kirjailija ansaitsee kirjoillaan keskimäärin 2000 euroa vuodessa. Niinpä kirjailija ei mielellään heitä ruokaa roskikseen. Tällä sivulla esittelen hyväksi kokemiani jämien uudelleenkäyttötapoja.

.

Paistetut perunankuoret

Hyvin pestyjen perunoiden kuoret paistetaan rasvassa pannulla (tai uunissa), maustetaan suolalla, pippurilla, paprikalla tai millä nyt mieleen juolahtaa. Ja hyvää on. Ne kuuluisat hivenaineetkin ovat matkassa mukana.

.

Kurkunkuorisalaatti

Raita maistuu intialaisten sörsseleiden kanssa. Sitä ja muutamaa muutakin ruokalajia varten joutuu kuitenkin kuorimaan kurkun ja poistamaan siitä liian vetiset siemenet. Kuoria ja siemeniä ei tietenkään ole pakko heittää tunkiolle, vaan ne sopivat mainiosti erilaisten tuoresalaattien komponenteiksi.

.

Espanjalainen tortilla

Tämä munakkaan ja pyttipannun lähisukulainen on herkullisimmillaan kylmänä.

Ainekset:
n. 6 keitettyä perunaa
4 munaa
Sipuli
Oliiviöljyä
Suolaa
Pippuria
Persiljaa
1 – 2 valkosipulin kynttä

Metodi:
Pilko sipuli ja kuutioi perunat pieniksi kuutioiksi. Lorauta isoon paistinpannuun reilusti oliiviöljyä ja pistä sipuli ja murskattu valkosipuli kuullottumaan. Riko kananmunat ja mausta ne runsaalla määrällä persiljaa ja sopivaksi katsomillasi määrillä pippuria ja suolaa. Sekoita perunakuutiot pannulle sipulin joukkoon ja lisää sekaan munat. Kypsennä miedolla lämmöllä kannen alla, kunnes paistos on hyytynyt. Luiskauta tortilla suoraan tai kippaa kannen kautta tarjoilulautaselle. Valmista tuli!

Huom. Jos keitettyjä perunoita ei ole jäänyt eilisestä yli, voidaan ruokalajia lähestyä kahdelta suunnalta:
a) Kuutioi perunat raakoina ja keitä muutama minuutti ennen pannulle pistämistä.
b) Kuutioi perunat raakoina ja kypsennä ne pannulla sipulin kanssa ennen munaseoksen lisäämistä.

Variointi mahdollista lisäämällä joukkoon lihaa, paprikaa tms.

.

Juustofondue

Viime talven jälkeen olen pudottanut painoani peräti viisi kiloa. Nyt ne otetaan takaisin! Syksyn sateiden mukana saapuu nimittäin fondue-kausi. Juustofondue on klassista jämäruokaa, ja se toimii näin:

Ainekset:
500-700 grammaa juustonkannikoita (esim. gruyerea, emmentalia ja muita kiinteitä juustoja)
3 – 4 dl kuivaa valkoviiniä
Kirschiä
1-2 rkl Maizenaa
Valkosipulia
Muskottipähkinää
Mustapippuria
Hivenen kuivahtamaan päässyt vaalea leipä (pari sataa grammaa per naamari)

Operaatiot:
Jos käytössäsi on savipata, muista liottaa sitä ensin vedessä hyvän aikaa.
Ja sitten asiaan.
Raasta juustot. Paloittele leipä niin, että joka palaan tulee myös kuorta.
Murskaa pataan valkosipulin kynsi tai pari, ja levittele murske padan pohjaan.
Vispaa suuruste viinin sekaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää juustoraaste vähitellen. Sekoittele, kunnes juusto on sulanut ja seos tasaista. Mausta muskottipähkinällä ja hieman pippurillakin, ja lorauta sekaan kirsikkaviinaa.

Vie fondue ruokapöytään tulelle.

Ruokailuohje: Pohjaanpalamisen välttämiseksi leivänpaloilla kaavitaan dipattaessa myös padan pohjaa. Leipäpaloissa ei ole kuorta turhaan: kun haarukan tökkää kuoren läpi, pysyy pala kiinni. Muuten se putoaa juustoseokseen, ja kaikki tietänevät, mitä siitä seuraa?

Juomana on tapana tarjoilla samaa valkoviiniä, kuin mistä fondue on tehty.

Variaatioita:

Leivän asemesta juustofondueen voidaan dipata myös kasviksia, esimerkiksi kukka- ja parsakaalia tai uusia perunoita. Jälkiruokavaiheessa hedelmäpaloja.

Wallisilainen tomaattifondue on hieman täysjuustoista kevyempi versio. Puolet kastikeaineksista korvataan tomaattimurskalla, ja tähän versioon kuuluisi kai kastaa uusia perunoita.

Jämien jämät:

Rauhallisille syöjille käy helposti niin, että juustomassaa juuttuu padan pohjaan kiinteäksi kakuksi. Sen voi myös paloitella vielä, kun se on kuuma, ja syödä tuoreeltaan. Jotkut fondue-alueen natiivit uskaltavat syödä sen kylmänä seuraavana aamuna. Itse en ole koskaan kyennyt tosissani edes harkitsemaan.

.

Makedonialainen punajuurimössö

Vaimoni teki tällaista. Oli niin hyvää, että innostuin ihan tosissani.

Ainekset reiluun satsiin
2 (isoa) – 4 (pientä) punajuurta
vajaa desilitra manteli- tai saksanpähkinärouhetta
1 (iso) – 2 (pientä) yli jäänyttä keitettyä perunaa tai reilu desilitra kuivaa murskattua leivänkänttyä (kaupan korppujauhokin kelvannee, jos tähteitä ei satu olemaan saatavilla)
2 valkosipulin kynttä
1 dl oliiviöljyä
1/3 dl viinietikkaa
1 tl suolaa

Keitä ja kuori punajuuret, paloittele pieniksi palasiksi.
Kuori ja pilko valkosipuli.
Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen.
Huudata konetta, kunnes sose on tasaista.
Käytetään hummuksen tavoin esimerkiksi falafelien kastikkeena, mezeler-lautasella, leivän päällä…

.

Riisipuuro

Vaikeusaste: helppo
Valmistusaika: 10 – 15 minuuttia

Valmistusaineet

Eilistä lisukeriisiä (Riisityypillä ei ole väliä. Saa olla pitkäjyväistä, kokojyväriisiä tai basmatia, kaikki käy!)
Maitoa

Laita riisit kattilaan ja kaada päälle sopivasti maitoa. Keitä kymmenisen minuuttia, kunnes saat aikaan puuromaisen seoksen. Jotkut riisilajikkeet eivät varsinaisesti puuroudu vaan pysyvät irtonaisina, mutta se ei makua haittaa. Syödään vaikkapa kanelin ja sokerin säestyksellä.

.

Ahvenanmaalaisen tapainen pannukakku

Toinen riisiresepti.

Valmistusaika: 30 – 40 minuuttia
Vaikeusaste: helppo (Kannattaakohan tätä edes ilmoittaa? Kaikki minun reseptini ovat helppoja.)

Valmistusaineet
Eiliset riisit tai riisipuurot
1 kananmuna
0,5 litraa maitoa
2 dl jauhoja
kardemummaa (tai paremman puutteessa kanelia)
(ripaus suolaa)

Laita uuni lämpiämään jonnekin 200 asteen paremmalle puolelle.
Riko muna kulhoon, vatkaa, sekoita joukkoon maito ja jauhot ja lopuksi kaikki muut ainekset. Paista pellillä leivinpaperin päällä 20 – 30 minuuttia, kunnes on kypsä. Nautitaan esimerkiksi vadelmahillon kera.

.

Risottopiiras

Monissa italialaistyyppisissä risotoissa on loppuvaiheessa lisättyä kermaa ja parmesania. Se tekee risoton uudelleenlämmittämisestä seuraavana päivänä riskipeliä – pohjaan palamisen vaara on melkoinen. Risottoa ei teekään mieli lämmittää sellaisenaan, joten se kannattaa laittaa piirakan täytteeksi.

Suolaisen piirakan peruspohja:
Sekoita kulhoon sopiva määrä jauhoja (esim. vehnä- ja ruisjauhoja sopivassa suhteessa), ja nypi joukkoon ruokalusikallinen voita. Lisää vettä, kunnes saat aikaiseksi mukavan leivottavan taikinan. Levitä taikina voidellun vuoan pohjalle ja reunoille.

Täyte:
Risottoa. Jos risotossa ei entuudessaan ole parmesania ja kermaa, lisää niitä. Täytteen on oltava melko löysää. Jos haluat varioida makua eilisestä, pistä sekaan esimerkiksi toisia mausteita, jotain vihannespilkettä tai sinihomejuustoa.
Sama täyte sopii myös pasteijoihin tai pellillä paistettavaan levymäiseen piirakkaan.

Paistetaan parissa sadassa asteessa reilun puolen tunnin ajan.

.

Risottopaistikkaat

.

Postmoderni pyttipannu

Yhden hengen pyttis

Ainekset:
1 salottisipuli
2 luomukananmunaa
1 – 2 pitkulaista San Marzano -tomaattia tai vihreänruskeaa kumato-tomaattia
3 – 5 keitettyä varhaisperunaa
100 grammaa keskivahvaa tai voimakasta Gruyère-juustoa
1 nippu tuoretta meiramia
Kalamata-oliiviöljyä
Guéranden suolaa
Mustapippuria

Pilko sipuli, viipaloi tomaatti ja perunat. Kuullota sipulia muutama minuutti öljyssä miedolla lämmöllä. Lisää järjestyksessä peruna, rikotut munat, suola ja pippuri sekä tomaatinsiivut. Raasta päälle Gruyère-juusto. Paista pyttipannua miedolla lämmöllä kannen alla, kunnes juusto on kokonaan sulanut. Koristele tuoreella meiramilla.

Nautitaan hyvän viinin kanssa.
Huom! Syöminen on lukemista! Postmodernina aikana pyttipannu – aivan kuten kaikki muukin – on tekstiä, joka odottaa tulkitsemistaan: se viittaa johonkin muttei välttämättä merkitse mitään.

.

Lasagne alla rimanente

Laitan semmoisia tomaattipohjaisia pasta- ja muita kastikkeita aina reilun satsin, niin että samaa tavaraa riittää vielä seuraavanakin päivänä. Tässä eräs uusiokäyttöehdotus.

Ainekset:
– lasagnelevyjä
– 7 dl toissapäiväistä tomaattista pastakastiketta (esim. bolognese-, kasvis- tai herkkusienikastike) tai ratatouillea
– 5–6 dl eilistä pinaattikeittoa
– juustoraastetta

Jos aineksiisi kuuluu ratatouille, se kannattaa ensin pilkkoa vähän hienommaksi. Lado ainekset voideltuun vuokaan. Joka toiseen väliin tomaattipohjaista tavaraa, joka toiseen pinaattikeittoa ja juustoraastetta. Päälle vielä juustoraastetta. Paista lasagnelevypakkauksessa olevan ohjeen mukaan.

Ja ei kun mahat täyteen!

Huom! Ruoan voi valmistaa myös tuoreista aineksista, mutta silloin vaadittava työmäärä on isompi. Valmis pinaattikeitto + juustoraaste on joka tapauksessa paitsi hauska myös vaivattomampi ratkaisu kuin perinteisesti lasagnessa käytetty valkoinen juustokastike. Sen paikalla voinee käyttää myös kerma-tai maitopohjaista sienikastiketta tai sakeaa sienikeittoa, mutta siinä tapauksessa on tasapainoisempaa, jos se tomaattipohjainen kastike ei sisällä sieniä.

Suosittelen kiinnittämään huomiota myös siihen, että molemmat käytettävät kastikkeet eivät ole ylettömän suolaisia.

.

Ruis-perunalättänät

Tämän paljon käyttämäni rieskareseptin sain ystävältäni Katilta. Kannattaa kokeilla.

1. Valmista lisukkeeksi liikaa perunamuusia.
2. Säilö ylimääräinen muusi jääkaappiin ja kuvittele syöväsi se seuraavana päivänä.
3. Kun parin päivän päästä löydät unholaan vaipuneen muusin, sekoita joukkoon ruisjauhoja niin paljon, että saat aikaiseksi taikinan tapaisen. Lisää loraus öljyä ja hiukan suolaa.
4. Taputtele vehnäjauhojen avulla pellille niin litteäksi kuin kykynet.
5. Töki haarukalla reikiä.
6. Paista 250 asteessa melkein karrelle.
7.Tarjoa kuumina voin kera.

Takuuhyvää.

.

Kasviskeitto

Valmistusaika: 10 – 20 minuuttia.

Ainekset

Eilisiä juttuja (esim. perunaa, sipulia, porkkanaa, parsakaalia, kukkakaalia, paprikaa, papuja, riisiä, makaronia, herneitä, herkkusieniä, pastakastiketta…)
Liraus öljyä
Kasvislientä
(Mausteita maun mukaan)
(Tomaattipyrettä tai -murskaa)
(Kermaa)

Ota vähintään kolmea eri juttua. Kaikkien ei tarvitse olla eilisiä. Paloittele kasvikset miellyttävän kokoisiksi ja kuumenna ne kattilan pohjalla öljyssä (tämän vaiheen voi ohittaakin). Lisää sopivasti kasvislientä, kiehauta ja mausta haluamallasi tavalla. Väriä ja tuntumaa voi vaihdella kerman tai tomaattimurskan avulla tai suurustamalla.

Vinkki! Sekasyöjän versioon sopivat myös suikale- tai jauhelihat, kananpalaset, nakit ym. raadot. Myös kastikkeina. Hyvää on!

.

Itämainen kasviskeitto

Itämainen kasviskeitto valmistetaan käytännössä samoin kuin tavallinen kasviskeitto mutta nesteenä käytetään kookosmaitoa. Makaronit, riisit ja muut viljatuotteet eivät sovellu joukkoon erityisen hyvin.

Mausteiden suhteen olen suosinut kahta variaatiota:
1) chili + inkivääri
2) tulinen curry

Mikäli kaapista löytyy, sekaan sopii heittää pari lusikallista maapähkinätahnaa.
Saman verran tomaattipyrettä värin antajaksi.

Kumppaniksi jotain leipää, ja se on siinä.

.

Nyyti nyytiäiset

Hernekeitto-dal

Gnocchi

Feijoada, brasilialainen papusikamuhennos

Pastasta taikinaa

Viiniä kukossa

2 vastausta

  1. Hävikistä herkuksi, kuten top100ruokablogit sivustolla tässä kuussa

  2. Täytyypä osallistua kampanjaan, vaikken mikään top100-blogaaja olekaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: